p8
ALDRI SETT: Nora Mathiesen (23) og Margrethe Veiset Larsen ante ingenting om denne «hemmelige» og idylliske passasjen, midt i Oslo sentrum. - Vi måtte bare stoppe og ta et bilde, forteller de. (Foto: Björn Audunn Blöndal/Pressworks) ALDRI SETT: Nora Mathiesen (23) og Margrethe Veiset Larsen ante ingenting om denne «hemmelige» og idylliske passasjen, midt i Oslo sentrum. - Vi måtte bare stoppe og ta et bilde, forteller de. (Foto: Björn Audunn Blöndal/Pressworks)

Sommer i Citypassagen

En stor dose Oslo-historie, kombinert med et kontinentalt preg og en herlig avslappet atmosfære til tross for beliggenheten midt i gryta: Citypassagen er en bortgjemt perle.

– Så rart at det ikke er mer folk her?! Vi visste ikke om dette stedet, og måtte stoppe og ta et bilde. Det føles nesten som å komme til Syden!

Venninnene Nora Mathiesen (23) og Margrethe Veiset Larsen (23) kikker seg rundt med undrende blikk i Citypassagen, og ser opp på fasaden preget av tofarget murstein. De har en etterlengtet fridag, og har ved en ren tilfeldighet spasert inn i passasjen, som strekker seg mellom Akersgata og Pilestredet.

ELSKER JOBBEN: – Jeg har verdens beste jobb, utbryter Kristin Stiklestad som er ansvarlig for Cappelen-Damms bokkafé mens hun sitter i utgangen mot Citypassagen. (Foto: Björn Audunn Blöndal/Pressworks)ELSKER JOBBEN: – Jeg har verdens beste jobb, utbryter Kristin Stiklestad som er ansvarlig for Cappelen-Damms bokkafé mens hun sitter i utgangen mot Citypassagen. (Foto: Björn Audunn Blöndal/Pressworks)

Urnorsk og unorsk

Reaksjonen deres er i grunn ikke så merkelig. Med beliggenhet midt i midten av smørøyet, spennende butikker, kafeer og spisesteder og en bygning som nærmest oser av klassisk Oslo-historie er Citypassagen noe for seg selv. Og stemningen er virkelig litt unorsk, og nærmest sydlandsk.

Det hele understrekes av to gedigne, franske dører som står på vidt gap for de som vil inn og kikke hos Cappelen-Damms sin kombinerte bokhandel og kafe. Kristin Stiklestad, som driver bokkafeen og er arrangementsansvarlig, står på den blomsterprydede trappen og stråler som en sol.

– Jeg har verdens beste jobb, og den ligger i en perle i byen som «ingen» vet om. Gården i seg selv er helt nydelig, og det er skikkelig god stemning her. Passasjen byr blant annet på bøker, kaffe, byens beste pizza hos Cin Cin og verdens triveligste gullsmed! Jeg vil absolutt anbefale alle å ta turen hit. Man må jo bare like det stedet her?!

FORLENGER LEIEN MED 20 ÅR: – Vi har en lang og stolt historie, men har ingen planer om å gi oss med det første, forteller butikksjef Ina Cassandra Schjelderup i Fru Lyng, en butikk som har vært i Citypassagen i hele 120 år.FORLENGER LEIEN MED 20 ÅR: – Vi har en lang og stolt historie, men har ingen planer om å gi oss med det første, forteller butikksjef Ina Cassandra Schjelderup i Fru Lyng, en butikk som har vært i Citypassagen i hele 120 år.


Lang historie

I andre enden av passasjen ligger en butikk som har like lang historie som gården selv. Fru Lyng har solgt sengeutstyr i over 120 år, og har hatt leiekontrakt i gården like lenge, forteller butikksjef Ina Cassandra Schjelderup.

– Vi har en lang og stolt historie, men har ingen planer om å gi oss med det første. Beliggenheten kunne jo nesten ikke vært bedre, og det samme gjelder kundegruppen.

Butikken merket selvfølgelig også koronaen og nedstengingen av Oslo. Men Fru Lyng har vært ute en vinternatt før, og brettet opp ermene. Blant annet satset de på nettbutikk, med mulighet til å hente varene ved butikken.

– Selv om vi fortsetter med nettbutikk, er det noe eget med en fysisk butikk. I hvert fall når vi har lokaler her, med alle fordelene det innebærer. Og det vises jo også i det faktum at vi nylig signerte en ny, 20 år lang leiekontrakt med KLP Eiendom, fastslår Ina Cassandra.

Eiendomsforvalter Tonje Holm-Fischer er svært glad for den fornyede tilliten og gleder seg til videre samarbeid med Fru Lyng og Oslo Bunaden.Lang romanse

Tonje forteller at forholdet hennes til gården strekker seg lenger tilbake i tid. 

– Den aller første jobben jeg fikk, i Stig og Stein Radiobyrå, var faktisk her i bygget. Så jeg har et langt og kjært forhold til gården og Citypassagen, og måtte le da KLP Eiendom ga meg ansvar for dette bygget, og spurte om jeg kjente til gården fra før. 

Nyankommet Firmaet Marstrand har ikke like lang fartstid ved Citypassagen, men gleder seg stort over å ha flyttet inn i lokaler i gården. Geir Bergersen er daglig leder og partner i firmaet, som blant annet driver med prosjektrådgivning, advokat- og konsulenttjenester. Nylig meldte de flytting fra Tullinsgate til Citypassagen.

– For oss var det viktig med sentral beliggenhet, slik at kunder enkelt kan komme innom. De forrige lokalene lå også sentralt til, men beliggenheten her er  fantastisk. Og så er det jo noe med Oslo på sommeren…

Firmaet har i dag mellom 60 og 70 ansatte. Halvparten av disse ble ansatt under koronaepidemien, forteller Geir.

– Vi har vokst mye mens samfunnet har vært nedstengt. Resultatet er at vi aldri har hatt alle ansatte samlet på ett sted, og det er jo litt spesielt. Men, desto større grunn til å glede seg til vi alle kan møtes i de flotte nye lokalene våre, som KLP Eiendom har totalrenovert. Det er mye sjarm ved gamle bygg, så jeg synes det er flott når de renoveres.

Forvalter Tonje sier det er alltid gøy når man ser et lokale gjennomgå større endringer. Marstrand har valgt spreke farger og moderne møblement, og lokalene har blitt fantastisk flotte.

Driftssjef Trond Engen forteller at KLP Eiendom kjøpte Citypassagen i 2015.

– Vi gjør stadig oppgraderinger for å fornye og for å komme nye behov i møte, men samtidig har vi alltid fokus på å bevare de flotte, ærverdige byggene, sier han.


BELIGGENHET VIKTIG: – For oss var det viktig med sentral beliggenhet, forteller Geir Bergersen, daglig leder og partner i firmaet Marstrand som nettopp er flyttet til Citypassagen. (Foto: Björn Audunn Blöndal/Pressworks)BELIGGENHET VIKTIG: – For oss var det viktig med sentral beliggenhet, forteller Geir Bergersen, daglig leder og partner i firmaet Marstrand som nettopp er flyttet til Citypassagen. (Foto: Björn Audunn Blöndal/Pressworks)